Jännittääkö pitää lapsen kaverisynttärit tai lastenjuhlat kotona?

Jännittääkö pitää lapsen kaverisynttärit kotona?

Miltä tuntuu, kun lapsen kaverisynttärit lähestyvät ja lapsi alkaa sunnitella synttäreitään ja kaikkea siihen liittyvää. Mikä on ensimmäinen reaktiosi? ”Jes, ihana päästä suunnittelemaan juhlia!” Vai tuleeko sinulle ”glup-olo”, että onko taas se aika vuodesta? Jos olet jälkimmäistä tyyppiä, jolle juhlien järjestäminen isolle lapsiryhmälle ei ole se kaikkein mieluisin tehtävä, et ole ajatuksinesi yksin.

Kenties sinulla on töidesi puolesta, töiden ja arjen yhteensovittamisesta johtuen tai jostain muusta syystä resurssit tiukalla? Kenties koet, että sinulla ei ole aikaa tai jaksamista järjestää juhlia. Ehkä et vain pidä ajatuksesta, että vastuullasi on iso ryhmä sinulle vieraita lapsia. Toisille tulevat juhlat tuovat iloa ja ehkä paljon kaivattua vaihtelua arkiseen puuhasteluun, mutta älä hätäänny tai tunne huonoa omaatuntoa, jos sinulla on asiaa kohtaan negatiivisia tuntemuksia. Kaikki tuntemukset ovat sallittuja eivätkä ne missään nimessä tee sinusta huonoa vanhempaa.

Haasteellisinta synttärijärjestelyissä

Synttäreiden järjestelyt tuovat lisää työtä kutsukortteineen, tarjottavineen ja koristeluineen, se on selvä. Se, mikä kaverisynttäreissä eniten tuntuu vanhempia jännittävän, on juhlien ohjelmapuoli ja turvallisuus. Olet yhtäkkiä täysin mukavuusalueesi ulkopuolella vastuussa viidestä viiteentoista vieraasta lapsesta ja heidän viihdyttämisestään. Jos et ole alan ammattilainen, vähempikin jännittää. Kaiken kukkuraksi oletetaan, että lapsilla on hauskaa ja he viihtyvät. Jopa, että lapset saisivat uusia elämyksiä! Aika paljon vaadittu perusäidiltä tai isältä.

Hätä ei ole tämän näköinen

Ensiahdistuksen yli päästyäsi asiaa voi tarkastella järkevästi. Kyllä, synttärit voi hyvin järjestää jossakin kodin ulkopuolella, jos sinusta siltä tuntuu, mutta myös yhtä hyvin kotona (ilman, että tarvitaan puskutraktoria korjaamaan tuhon jäljet juhlien loputtua). Kyse ei kuitenkaan ole riiviiölaumasta (kuten aivosi sinulle ensipaniikissa viestivät), vaan pienistä tai vähän isommista ihmislapsista, jotka osaavat kommunikoida samalla kielellä kanssasi.

Lähtökohtaisesti asiat ovat siis hyvin, kunhan ensin saat aivosi pois fight-and-flight -tilasta. Jos päädyt järjestämään kaverisynttärit lapsellesi, seuraava askel onkin pohtia minkälaiset synttärit teille sopivat. Lapsella on todennäköisesti omia näkemyksiä asiasta, mutta yhteisesti varmasti pääsette johonkin järkevään lopputulokseen, jossa kaikkien ajatukset tulevat kuulluksi. Muista, että sinun ei tarvitse olla loputon lapsesi toiveiden toteuttaja, vaan synttärit totetutetaan yhteisesti piirrettyjen rajojen sisällä.

Ota vastaan apua

Kaverisynttärit

Jos koti juhlapaikkana sinua mietityttää, kannattaa laajentaa ja löysentää kaverisynttäreiden käsitettä. Kukaan ei ole vaatinut, että sinun pitää yksin olla vastuussa lapsijoukosta. Saisitko joltain ystävältäsi apuja järjestelyihin? Voisiko pienempien lasten kohdalla synttärit totetuttaa niin, että myös vanhemmat ovat tervetulleita, jolloin valvovia silmäpareja on enemmän. Keksi etukäteen mielekästä ohjelmaa tai käytä valmiita ohjelmapaketteja, jotka on helppo toteuttaa ilman suurta päänvaivaa. Kaupasta saa myös valmista tarjottavaa vaikka millä mitalla, jos leipurin hommat eivät innosta.

Kaverisynttärit ja lapsen riemu

Apua vastaanottamalla huomaat, että kaverisynttäreiden järjestäminen kotona on yhtä mahdollista kuin mikä tahansa muukin järjestely. Lapset odottavat pääsääntöisesti kahta asiaa synttäreiltä: herkuttelua ja mukavaa tekemistä. Nämä pystyy toteuttamaan kotona yhtä hyvin kuin jossakin muualla, joten panosta näihin ja oio kaikessa muussa. Ja näissäkään ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan vaan valmiita juttuja käyttämällä, pääset huomattavan helpolla. Huomaat, että kun ahdistus ei enää kurista kurkkuasi eikä vastuu paina hartioitasi lysyyn, ilo ja luovuus alkaa pulputa sisältäsi. Voi käydä jopa niin, että innostut asiasta ja osaat aidosti riemuita lapsesi kanssa hänen tulevista kemuistaan!

Kirjoittajasta

Scroll to Top