Mistä on hyvä juhlapäivä tehty?

Mistä on hyvä juhlapäivä tehty?

Tähän kysymykseen tuskin löytyy yhtä oikeaa vastausta, sillä jokaisella meistä on erilainen arvomaailma. Otan kuitenkin rohkeasti härkää sarvista ja lähden lähestymään asiaa lapsen emotionaalisista perustarpeista (siitäkin huolimatta, että juhlista on kyse). Näen, että lapsen juhlapäivä (oli se sitten syntymäpäivä tai mitkä muut lastenjuhlat tahansa) on oiva tilaisuus ottaa huomioon nämä perustarpeet.

Mitä ovat perustarpeet?

Perustarpeita, joita ihminen ensisijaisesti kaipaa, ovat riittävä ravinto, katto pään päällä ja perusturvallisuus. Perushoivan taso Suomessa on onneksi niin hyvä, että nämä tarpeet täyttyvät melkein kaikilla lapsilla ja näistä ei nyt ole tässä tekstissä kyse. Kun nämä alemman tason perustarpeet ovat säännöllisesti tyydytetty, astuvat kuvaan ”seuraavan tason” tarpeet kuten rakkaus, hellyys, yhteenkuuluvuuden tunne ja itsetunto. Me ihmiset olemme sosiaalisia olentoja ja tarvitsemme yhteyttä toisiin ihmisiin, sillä se on ollut aikojen saatossa biologinen elinehtomme. Rakkauteen ja itsetuntoon liittyviin perustarpeisiin sisältyy mm. tarve kuulua perheeseen tai johonkin ryhmään, tarve tietää, että toiset hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet, tarve saada rakkautta ja antaa rakkautta, tarve jakaa ajatuksia toisten kanssa läheisesti ja toisia välittävästi sekä tulla arvostetuksi yhteisössäsi (Lähde Maslow’s hierarchy of basic needs).

Juhlapäivä ja perustarpeet

Syntymäpäivää tai muuta juhlapäivää voikin lähteä pohtimaan tästä näkökulmasta. Miten voin antaa lapselleni jotain erityisen ihanaa hänen juhlapäivänään? Jotain, joka kantaa pidemmälle kuin kaupasta ostettu lahja. Jotain, jolla voin juhlistaa lasta itseään; sitä, että hän on juuri hän eikä kukaan muu. Jotain, jolla pystyn antamaan hänelle sellaisen loputtoman rakkauden tunteen, joka kantaa hänet yli kivikkojen ja karikkojen myös myöhemmässä elämässä. Jotain, joilla lapsi tietää, että rakastan häntä aina ja ikuisesti elämän tuolle puolen asti ja hän rakastaa minua takaisin koko pienellä lapsen sydämellään.

Rakkaudenosoitukset juhlapäivänä

Äitikettu ja nuottiviivasto sydämillä
Laula lapselle rakkaudestasi

Koko juhlapäivä kannattaa täyttää rakkaudella. Ole kaikki hetket järjestelyiden ohessa niin täydellisesti läsnä lapselle kuin vain osaat. Pusuttele, halittele ja kerro hänelle hänen kauniista silmistään, ihanasta huumorintajustaan tai muusta erityispiirteestään. Kutittele ja sylittele. Laskeudu hänen tasolleen. Naura ja kerro satuja. Kerro omasta lapsuudestasi. Muistele sitä kuinka lapsesi oli aivan pieni ja kuinka paljon rakastit häntä jo silloin. Miten ihanalta sinusta tuntui, kun lapsesi syntyi ja miten ihanalta sinusta tuntuu nyt.

Huomioi lapsesi jo juhlien suunnitteluvaiheessa

Juhlien suunnitteluvaiheessa juttele lapsen kanssa ja kuuntele hänen toiveitaan. Jo se, että lapsi tulee kuulluksi, on hänelle iso asia. Kaikkia toiveita ei tarvitse kuitenkaan toteuttaa, vaan tärkeintä on se tunne, että lapsi on saanut esittää ideoitaan, häntä on kuunneltu ja hänen kanssaan on kommunikoitu rakastavassa ilmapiirissä. Myös se, että hänelle on perusteltu, jos lapsen toiveita ei pystytäkään toteuttamaan, tukee lapsen kehitystä ja kommunikaatiotaitoja. Nämä kantavat lasta paljon pidemmälle kuin se, että lapsi saa kaiken mitä vain keksii haluta.

Juhlahumussa

Entäs ne itse juhlat, ne tärkeistä tärkeimmät juhlat? Tuo juhliin rakkautta, lämpöä ja välittämistä omalla olemisellasi ja tekemiselläsi. Ole läsnä niin lapsellesi kuin vieraillekin. Hyvä etukäteisvalmistautuminen juhliin ja sopivan väljä ohjelma varasuunnitelmilla auttaa sinua rentoutumaan ja olemaan varmempi lasten kanssa. Heittäydy mukaan hetkeen ja ennen kaikkea ole armollinen itsellesi, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Hyvät juhlat täyttävät sisältäpäin eivätkä kaadu pieniin kommelluksiin.

Kirjoittajasta

Scroll to Top