AIKAPUUN TARINA

Olen tehnyt lujaa töitä, jotta sinun matkasi lapsesi kanssa olisi helpompaa

Aikapuu

Aikapuu. Lapsen kanssa tarvitset aikaa, aikaa ja vielä enemmän aikaa sekä puuta eli aitoa läsnäoloa ja ymmärrystä sekä yhteydentunnetta. Meihin kaikkiin on jo aikojen alussa kirjoitettu ikiaikainen yhdessäolon ja yhteyden koodi. Se on ollut biologinen elinehtomme ja sitä kautta se on syvintä ihmisyyden ydintä. Näihin ajatuksiin kiteytyy Aikapuu. Matkani kohti näitä oivalluksia on ollut kommelluksia ja erehdyksiä täynnä.

Mistä tarina alkoi?

Äitiydestä tämä kaikki alkoi. Tuosta maailmaa mullistavasta tapahtumasta, kun sain rinnalleni pienen käärön, josta tuli koko elämäni. Onnekseni olen saanut kokea sen kaksi kertaa.

Tiedonjanoni on ollut valtava ensimmäisen lapseni syntymästä asti. Suuri kysymykseni on ollut ”Miten voin edesauttaa lapsiani kasvamaan ehjiksi ihmisiksi?”

Esikoiseni ollessa muutaman vuoden ikäinen eksyin puolivahingossa kanadalaisen kirjailijan ja kouluttajan Jacqueline Greenin sivuille. Hän teki livenä puhelinhaastatteluja pohjoisamerikkalaisille lapsi- ja kehityspsykologeille, terapeuteille, biologeille, antropologeille sekä muuten vanhemmuuden kanssa tekemisissä oleville kouluttajille ja asiantuntijoille. Hän käsitteli aiheita, jotka kiinnostivat minua ja olenkin aktiivisesti seurannut hänen työtään jo yli kymmenen vuoden ajan.

Kaksi suurinta minuun vaikutuksen tehneistä asiantuntijoista, joita hän on haastatellut useampaan otteeseen, ovat olleet kanadalainen kehityspsykologi ja kirjailija Dr. Gordon Neufeld sekä yhdysvaltalainen psykologi Dr. Laura Markham. Vasta tutustuttuani Neufeldin näkemyksiin ja teorioihin, kaikki sirpaleet ja palaset mitä Jacqueline Green ja muut asiantuntijat olivat tarjonneet, loksahtivat paikoilleen. Nykyään seuraan Greenin, Markhamin ja Neufeldin lisäksi Todd Sarnerin ja Deborah MacNamaran julkaisuja.

Tämä kaikki tieto, mitä olen vuosien varrella ahminut, on nyt mukana Aikapuussa.

Aikapuu ikoni

Miten eksyin tekemään lastenjulien ohjelmia?

Epäonnistumisen ja turhautumisen kautta tietenkin. Ensimmäisistä esikoiseni kaverisynttäreistä selvisin joten kuten, mutta paljon oli siinä kohtaa opittavaa. Olin naiivisti ajatellut, että kyllähän lapset itse keksivät tekemisensä ja minun osuudekseni riittää vain tarjottavat ja lasten perään katsominen. Kyllähän pojat keksivät tekemisensä, mutta se oli lähinnä painia ja nahistelua. Seuraavana vuonna olin vähän paremmin valmistautunut. Edellinen ilta kului kuitenkin aarrejahdin epätoivoisessa suunnittelussa pitkälle yöhän. Vuosi toisensa jälkeen minulla oli olo, että pyörä piti keksiä joka vuosi uudelleen; aarrejahteihin uudet kartat ja vihjeet, tietokilpailuihin sopivat kysymykset tai mitä milloinkin olin ajatellut.

Aikapuu on syntynyt noista epätoivon hetkistäni; jännityksestä, stressistä ja ennen kaikkea halusta olla hyvä äiti. Sekä turhautumisesta, että kaikki apu oli hajallaan, enkä löytänyt mitään valmista pakettia meidän tarpeisiin.

Toivonkin, että Aikapuu auttaa sinua ylitsepääsemään juhlien järjestämisen ongelmat ja avaa sinulle mahdollisuuden nauttia hetkistä lapsesi kanssa. Toivon myös, että Aikapuu antaa varmuutta sinun kuunnella sitä ajan ja läsnäolon -koodia, joka myös sinuun on kirjoitettu.

Rakkaudella,

Anu Jokinen

Aikapuun perustaja

kahden lapsen äiti

Kuva omistajasta Aikapuun tarina

Kuuntele vaistojasi, ne ovat oikeammassa kuin arvaatkaan!

Lue lisää lapsista ja lastenjuhlista

Scroll to Top