Turvallisuusohje lastenjuhlien järjestäjälle

Lastenjuhlat ovat ihana ja odotettu tapahtuma, mutta aina kun on kyse lapsiryhmästä – oli se sitten iso tai pieni – on mahdollisuus tapaturmille ja vahingoille. Turvallisuus on monen pienen asian summa ja monesti tehtyä ei saa enää tekemättömäksi, joten ennakointi on ensiarvoisen tärkeää. Lasten kanssa olemista ei kannata pelätä, mutta etukäteisvarautuminen helpottaa lasten kanssa olemista, luo turvaa ja antaa varmuutta tilanteisiin, jotka eivät mene suunnitellusti.

Jos käytät Aikapuu Oy:n tuotteita, niin noudata aina tuotekohtaisia suosituksia niin ikärajojen kuin osallistuvien lasten lukumäärien suhteen. Jos haluat poiketa suosituksista, niin arvioi realistisesti omat kykysi. Toinen aikuinen voi olla hyvä turva, vaikka toimisit pienenkin ryhmän kanssa. Aikuinen tuki vähentää myös omaa painettasi ja stressiäsi!

Alla on lista ohjeista, jotka tulisi ottaa huomioon lastenjuhlien järjestämisessä ja Aikapuu Oy:n tuotteita käytettäessä.

Ennen juhlia

Valmistaudu itse hyvin.

Jos käytät Aikapuu Oy:n tuotteita, lue kaikki ohjeet huolellisesti ja niin, että varmasti ymmärrät mistä on kyse ja toimi ohjeiden mukaan. Jos tuotteessa on epäselvyyksiä tai et ymmärrä jotain asiaa, niin kysy Aikapuu Oy:n asiakaspalvelusta.

Muista mainita kutsussa tarvikkeista, joita osallistujat tarvitsevat mukaan

Jos osa tai juhlat kokonaisuudessaan järjestetään ulkona, ulkovarusteiden tarpeellisuudesta kylminä ja märkinä vuodenaikoina ei voi liiaksi painottaa. Kannattaa varata, jos vaan mahdollista, ylimääräiset parit kintaita, lapasia, kumisaappaita tai ulkohousuja, sillä kaikki eivät välttämättä muista järjestäjän toivetta aina kunnioittaa. Lämpiminä vuodenaikoina hattu/lippis ja auringolta suojaavat vaatteet sekä riittävä nesteen saaminen auttavat hellettä vastaan. Muista kutsua laatiessa selkeä viestintä, jotta kaikki varmasti ymmärtävät mitä on odotettavissa.

Muista kutsussa pyytää etukäteen osallistujien ilmoittamaan kaikki allergiat ja sairaidet, jotka sinun pitää tietää ollessasi vastuussa toisten lapsista.

Valvo myös juhlien aikana tarkasti, että allerginen lapsi ei esim. syö tai käsittele mitään, mikä aiheuttaa hänelle oireita.

Juhlien aikana

Kerro lapsille selkeästi ja rauhallisesti toimintaohjeet sekä juhlissa noudatettavat yhteiset säännöt.

Jokaisella perheellä on omat sääntönsä, joten on hyvä kerrata mitä lapsilta odotetaan teidän juhlissanne.

Keskity lapsiin ja järjestä mielekästä ohjelmaa.

Lastenjuhliin pääseminen on monelle lapselle jännittävää ja joskus jopa pelottavaakin, joten lapset voivat olla toimissaan arvaamattomia. Jos ohjattua toimintaa ei ole, lapset voivat riehaantua liiaksi, jolloin vaaratilanteita syntyy.

Muista, että sinä olet aikuinen ja ryhmän johtaja.

Lapset tuntevat olonsa turvallisemmaksi, kun mukana on aikuinen, johon he voivat turvautua ja joka asettaa heille selkeät rajat lempeästi mutta varmasti. Pidä myös huoli, että kaikki pääsevät leikkiin mukaan ja että ketään ei kiusata.

Sisätiloissa juokseminen lisää riskiä yleisimmille vaaratilanteille kuten kaatumisille, putoamisille ja törmäämisille.

Juoksemisen rajoittaminen on monesti hyvä idea. Ole lempeä, mutta johdonmukainen.

Jos olette ulkona, kerro kaikille lapsille mitkä ovat rajat, minkä sisällä heidän on pysyttävä.

Selkeät rajat luovat lapsille turvallisen alueen, jonka sisällä he voivat vapaasti leikkiä.

Jos osallistujien joukossa on erityislapsia, ota toinen aikuinen avuksesi mukaan juhliin.

On kaikille helpompaa ja mukavampaa, jos sinun aikasi ei mene yhden lapsen huomioimiseen. Tällaisissa tapauksissa toinen aikuinen luo turvaa koko ryhmälle.

Jos käytätte tulta missään muodossa, esim. kynttilöissä, takassa, nuotiossa tai grillissä, muista olla erityisen varovainen tulen kanssa.

Pidä lapset turvallisen välimatkan päässä liekeistä. Muista, että nykyajan vaatteet, varsinkin ulkovaatteet ovat keinokuituja ja syttyvät todella helposti palamaan.

Jos järjestät juhlat yleisellä paikalla, ota kaikki sivulliset ja ohikulkijat huomioon, jotta mahdutte kaikki sopuisasti samalle paikalle.

Muistuta lapsia tarvittaessa hyvästä käytöksestä ulkopuolisia kohtaan.

Huolehdi, että ensiaputarvikkeet ovat käden ulottuvilla.

Laastari ja puhdisaine on hyvä varata juhlapaikallle. Suosittelemme lataamaan etukäteen puhelimeesi 112 Suomi aplikaation, joka helpottaa hätäkeskukseen soittamista. Aplikaatiosta löytyy myös myrkytystietokeskuksen puhelinnumero.

Antoisaa ja turvallista juhlaa!

Scroll to Top