Luontosuhde on voimavara, joka kantaa läpi elämän

Luontosuhdetta kannattaa vaalia ja vahvistaa

Kettu ja pöllö metsässä lastenjuhlat

Muistatko miltä kuulostaa tuulen humina puiden oksissa? Miltä metsä tuoksuu sateen jälkeen tai laineiden liplatus rantakivikkoon? Tunne avaruudesta ja tilasta on ääretön ja huomaat, että ei ole pakko ajatella tai suorittaa mitään. Voit vain olla.

Vaan onko arkesi jotain muuta kuin sisäistä rauhaa? Tuntuuko, että koko ajan kiihtyvä tahti niin työelämässä kuin kotonakin ottaa sinusta enenevissä määrin yliotetta? Jatkuva tavoitettavissa oleminen, viestien piippaus niin sähköposteissa, erilaisissa keskusteluryhmissä tai harrastusporukoissa on jatkuvaa. Pitäisi olla sitä ja tätä, pitäisi näyttää siltä ja tältä ja ennen kaikkea pitäisi olla jo tuolla. Tuntuuko, että et pysy tahdissa ja että vuorokaudesta loppuvat tunnit kesken?

Näistä tunteista nouseekin iso kysymys; minkälaista elämää haluamme lapsillemme opettaa? Kilpailua ja suorittamista jo pienestä pitäen vai jotain ihan muuta?

Luontosuhteen rakentuminen

Luonto sisällämme ihmisyytenä kuin ulkoinen ympäröivä luontokin ovat vastaus kaikkeen kiireeseen ja suorittamiseen. Luonto ja rakentamattomat ympäristöt ovat niin avaria ja äärettömiä, että ne auttavat ottamaan etäisyyttä itseen ja ajatuksiin sekä kirkastamaan sitä mikä on tärkeää.

Aiemmin lasten luontosuhde syntyi kuin itsestään, koska lapset leikkivät suurimman osan ajastaan ulkona. Tänä päivänä siihen tarvitaan vahvasti aikuisen ohjausta, sillä elämänmeno keskittyy yhä enenevissä määrin sisätiloihin eikä luonto tule samalla lailla iholle kuin ennen. Tekemistä on myös tarjolla yllin kyllin niin ohjattujen harrastusten kuin virtuaalimaailmojen parissa.

Alakouluikäisten luontosuhteesta väitöskirjaa tekevä puutarha-agronomin ja Hyötykasviyhdistyksen entisen toiminnanjohtajan Taina Laaksoharjun mukaan helpointa luontosuhteen rakentaminen on aloittaa lapsena, varsinkin alle 12 vuotiaana.

Aikuisen tehtävänä on siis tarjota lapsen luontosuhteelle otollinen kasvualusta. Tämä ei tarkoita sitä, että lapsi pitää kasvattaa metsässä, vaan pääasia on, että lapsi pääsee ulos luontoon ja saa itse aktiivisesti osallistua tekemiseen. Anna lapsesi siis kiipeillä, juosta ja hyppiä, anna hänen kokea ympäröivä luonto kaikilla aisteillaan, sillä luonnon elvyttävä vaikutus syntyy juuri eri aistien yhteistyönä. Sisäänkirjoitetun yhteyden vuoksi ihminen ei väsy luontoon samalla tavalla kuin esimerkiksi rakennettuun urbaaniin ympäristöön.

Kettu ja piip Luontosuhde - Anna metsän virkistää

Onnellisempia ja rauhallisempia lapsia

Terveestä ja vahvasta luontosuhteesta on meille kaikille hyötyä. Nykypäivän kiireisen ja stressaavan elämän pyörteissä jokainen meistä, niin lapset kuin aikuisetkin, tarvitsevat paikkoja, joissa voi rauhoittua ja päästää irti suorittamisesta.

Monet alan tutkimukset viittaavat, että luonnossa oleilu vaikuttaa ihmiseen hyvin kokonaisvaltaisesti, niin kehoon kuin mieleenkin. Verenpaine, sydämen syke ja stressihormonit alenevat. Fysiologiset vaikutukset ilmenevät muutamassa minuutissa. Yksittäiset lyhyetkin metsäkäynnit vähentävät oireita ja kohottavat mielialaa ja 20 minuutin metsässäkäynti lisää elinvoimaisuutta. Kognitiiviset vaikutukset kuten tarkkaavaisuuden palautuminen ilmenevät alle tunnissa. Vähintään pari tuntia luonnossa viikottain riittää terveyden vaalimiseen.

Pakkaa siis eväät ja lapsesi ja suuntaa ostoskeskuksen, leikkipuiston tai oman pihan sijaan metsään. Jos et ole tottunut metsässä olija tai kulkija, aloita pienestä. Et tarvitse erämaita luontokokemuksiin. Lähimetsät riittävät lasten kanssa touhuamiseen vallan mainiosti. Aloita pienestä ja laajenna reviiriä omien tuntemuksien mukaan.

Tarvitsemme vahvaa luontosuhdetta enemmän kuin koskaan ennen

Maapallomme on valtavien haasteiden edessä, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen vaikuttavat jokaiseen meistä. Kaikki me jätämme jälkemme elinympäristöömme. Vahva ja hyvä luontosuhde auttaa meitä ymmärtämään ja toimimaan ympäröivän luonnon hyväksi. Ymmärrämme sen, että emme ole irrallinen osa luontoa vaan olemme kaikki yhtä. Tarvitsemme rohkeita tekijöitä nyt ja tulevaisuudessa!

Luontotuotteemme

Scroll to Top