Pöllö ja sydämet Lapsesi sydän on suurin ja kallein aarteesi

Lapsesi sydän on suurin ja kallein aarteesi

Miten kasvattaa tasapainoinen, toisista välittävä ja empaattinen lapsi?

Tämä kysymys on varmaan pyörinyt mielessäsi, jos ei lukemattomia kertoja, niin ainakin joskus, sillä maailmamme kaipaa tänä päivänä enemmän kuin koskaan rohkeita ja empaattisia lapsia. Tämän kirjoituksen on tarkoitus valottaa asiaa hyvin yksinkertaiselta kannalta. Huomaa kuitenkin, että tämä ei ole ammattilaisen kirjoittama, vaan paljon asiaa tutkineen vanhemman ja vertaisesi.

Jos olet vanhempi tai huoltaja, tiedät kuinka paljon lasten kanssa oleminen tuo elämääsi sisältöä ja rakkautta, mutta samalla he myös haastavat sinua enemmän kuin todennäköisesti kukaan on koskaan aikaisemmin sinua ja sinun hermojasi haastanut. Mitä pienempiä lapsesi ovat, sitä enemmän he ovat sinusta riippuvaisia. Silloin on tärkeää löytää tapa olla lasten kanssa, joka antaa enemmän kuin ottaa.

Vaikeatkin asiat voivat olla hyvin yksinkertaisia, kun ne vain näkee tai näytetään oikeassa valossa.

Suurin ja kallein aarteesi, jota tulet koskaan omistamaan on lapsesi sydän

Children belogn to those whom they are attached to.

Kanadalainen kehityspsykologi Gordon Neufeld valottaa asiaa niin yksinkertaisesti, että se on kenen tahansa helppo hahmottaa, mutta kuitenkin niin syvältä ihmisyyden syövereistä, että ajatus saa ihon kananlihalle. Yritetään kuitenkin yhdessä.

Neufeld opettaa, että suhteessa lapseemme kaikkein tärkeintä on, että lapsemme antaa meille sydämensä meidän huolehdittavaksi ja turvassa pidettäväksi. Tämä ajatus, johon hänen vuosikymmeniensä työ kiteytyy (Neufeld’s attachment-based developmental approach) lähtee siitä oivalluksesta, että ei ole riittävää että me rakastamme lastamme, vaan on ensiarvoisen tärkeää, että lapsi kiintyy meihin niin syvästi, että hän on valmis antamaan meille sydämensä pidettäväksi turvassa.

Äitiketun rakkaus lasten synttärit

Lapset seuraavat niitä, joihin he ovat kiintyneet

Kauneinta tässä ajatuksessa on, että lapsi, joka on syvästi kiintynyt (eng. deeply attached) vanhempaansa tai huoltajaansa, on valmis seuraamaan, kuuntelemaan, luottamaan sekä etsimään apua vanhemmaltaan. Hädän tullen hän on valmis turvautumaan vanhempaansa, joka on turvallisin ja paras paikka etsiä apua esimerkiksi ystäviin verrattuna. Lapsella ei ole tällöin salaisuuksia, joita hän piilottelisi sinulta. Neufeldin mukaan syvästi kiintynyt lapsi on helppo kasvatettava ja syvä lapsen ja aikuisen välinen rakkaus onkin se alusta, missä lapsen kaikki oppiminen, kasvu ja kehitys tapahtuu. Yksinkertaistettuna rakkaus sinun ja lapsesi on välillä ei ole korvattavissa millään muulla.

Miten saamme lapsen antamaan sydämensä meille?

Tutkija ja kirjailija Deborah Macnamara, joka työskentelee Neufeld Institutissa, on kirjoittanut asiasta laajalti. Hänen mukaansa lapsi antaa sydämensä meille, jos annamme lapselle enemmän aikaa sekä yhteyden, läheisyyden ja luottamuksen tunnetta, kuin mitä hän etsii ja tarvitsee. Lapsen pitää vakuuttua, että hän on meille äärettömän tärkeä, merkityksellinen ja ehdottoman rakas.

Yhteys

Yhteyden tärkeyttä aikuisen ja lapsen välillä ei täten voi liikaa korostaa. Yhteyttä voi luoda monin eri tavoin aina kun vaan on mahdollista. Aito kuunteleminen, läsnäolo hetkessä sekä läheisyys lapsen kanssa ovat asioita, joista kannattaa aloittaa. Lisäksi oiva konsti, jonka Neufeld on luonut kirjassaan Hold on to your kids, on ”lapsen poiminta” (eng. collecting child) ja se onkin lapsen yhteyden vahvistamista meihin. Todennäköisesti ”poimitkin lastasi” jo pitkin päivää vaistojesi ohjaamana ilman, että olet miettinyt toiminnalle nimeä. Deborah MacNamaran mukaan ”poimiminen” kattaa kaiken, jolla yrität luoda yhteyden lapseen, joka on ollut erossa meistä, joko fyysisesti tai emotionaalisesti. Tämä tapahtuukin luonnollisesti esim. katsekontaktina, hymynä, tervehdyksenä hoito- tai koulupäivän jälkeen, iltasuukona, lukuhetkenä tai minkä tahansa toiminnan muodossa, jolloin lapsi voi tuntea yhteyden sinuun ja tuntea olonsa turvalliseksi ja luottavaiseksi. Tämä auttaa lasta rentoutumaan ja antaa myös henkistä tilaa ja energiaa keskittymiselle ja oppimiselle.

Erossa lapsesta?

Erossa oleminen tai olematta oleminen onkin tärkeä osa kiintymyssuhdetta. Deborah Macnamaran mukaan erossaolo pitää sisällään fyysisen eron lisäksi myös kaikki emotionaaliset toimenpiteet, jotka syventävät eroa lapseemme, kuten time-outit, uhkaukset ja kurinpidolliset toimenpiteet sekä digilaitteet. Hänen mukaansa lasta ei ehdoin tahdoin pidä opettaa tai harjoittaa olemaan meistä erossa, vaan sitäkin tärkeämpää on keskittyä luomaan rakastava yhteys välillenne. Lapsi, joka on syvästi kiintynyt, pystyy kyllä kestämään eroa, sillä hän tietää, että hän pääsee taas meidän luoksemme kotiin ja turvaan.

Lapsesi sydän on suurin ja kallein aarteesi

Kuin avain ja lukko

Suhdettasi lapseen voisi kuvailla avaimella ja lukolla. Lapsesi avaa avaimellaan sydämesi, jonka sisältä löytyy avain lapsesi sydänlukkoon. Te olette yhtä ja vastaus toinen toisillenne. Pidäthän lapsesi sydämestä hyvän huolen!

Lataa ilmainen oppaamme: Miten hellit lastasi erityisesti hänen synttärinään

Täyttämällä alla olevan lomakkeen saat ilmaisen pdf-oppaamme, josta löytyy 8 käytännön vinkkiä miten helliä ja näyttää rakkautesi lapsellesi erityisesti hänen juhlapäivänään. Vinkkejä voit toki käyttää vuoden muinakin päivinä. Käytä opasta myös inspiraationlähteenä juuri sinulle sopivalle tavalle olla lähekkäin lapsesi kanssa!

Tietosuoja on meille kunnia-asia. Emme koskaan luovuta tietojasi eteenpäin.
Tilaamalla oppaan saat meiltä jatkossa uutiskirjeitä lastenjuhliin liittyen. Uutiskirje on kuitenkin helppo perua, jos katsot, että et halua sitä enää vastaanottaa.
Scroll to Top