Ystävyys on lahja Lastenjuhlat pähkinänkuoressa

Lasten synttärit ja lastenjuhlat pähkinänkuoressa - onnistumisen resepti

Pidä lasten synttärit tai muut lastenjuhlat yksinkertaisina ja ole itsellesi armollinen

Jos olet niitä onnekkaita, jotka rakastavat lasten synttäreiden tai muiden lastenjuhlien järjestämistä, anna mielikuvituksesi ja luovuutesi kukoistaa!

Toisille meistä, eri elämäntilanteista riippuen, juhlien järjestäminen ei välttämättä aina ole niin mieluisaa. Tälloin hyvät neuvot tulevat tarpeeeseen ja juhlien pitäminen yksinkertaisena on tärkeää.

1. Mieti selkeä, mutta kompakti ohjelma. Synttärit ilman ohjelmaa voi toimia joillekin harvoille lapsille, mutta suurimmalle osalle ei.

2. Ota lapsesi mukaan koristeluihin. Lasten kanssa on parasta se, että heitä ei haittaa, vaikka koristeet eivät olisikaan juuri oikean värisiä tai teemaan sopivia. Lapset rakastavat olla valmisteluissa mukana, askarrella oman näköisiä juttujaan ja saada aikuisen jakamatonta huomiota. Voit myös käyttää valmiskoristeita. Muutamalla näyttävällä jutulla saat loidittua ihanaa juhlan tuntua.

3. Pidä tarjottavat yksinkertaisena. Jos et ole leipuri tai rakasta keittiössä häärimistä, voit hyvin oikaista kaupan tarjottavien pariin. Kakun puute ei synttäreitä pilaa.

Varaa tarpeeksi aikaa juhlajärjestelyihin

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty -sanonta pätee lastenjuhlien tai synttäreiden järjestämiseenkin. Jotta juhlien järjestäminen ei aiheuttaisi sinulle ylimääräisiä harmaita hiuksia tai unettomia öitä, suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Parhaat juhlat saat, kun otat lapsesi mukaan valmisteluihin. Huom! Juhlista tosin ei silloin välttämättä tule sinun näköisesi, vaan lapsesi näköiset.

Mietittäviä asioita on paljon ja ne saattavat tuntua ehkä jo valmiiksi kuormitetussa arjessasi ylivoimaisilta. Etukäteen miettimällä ja valmistelemalla saat jaettua juhlista syntyvää kuormaa pidemmälle aikavälille. Hyvä kotimainen juhlien suunnittelutyökalu, joka muistuttaa sinua mitä missäkin kohtaa juhlajärjestelyjä pitää tehdä, on oiva apu. Löydät sen täältä.

Lastenjuhlat pähkinänkuoressa

Päätä hyvissä ajoin ennen lastenjuhlia:

  1. Kuinka paljon olet valmis panostamaan juhliin rahallisesti ja ajallisesti?
  2. Milloin juhlat järjestetään?
  3. Kuinka kauan juhlat kestävät?
  4. Missä pidätte juhlat?
  5. Keitä juhliin kutsutaan?
  6. Mitä juhlissa tarjotaan?
  7. Onko juhlissa joku teema?
  8. Minkälaista ohjelmaa juhlissa on?

Pidä kirkkaana mielessäsi, että järjestät synttärit tai muut juhlat lapsellesi, etkä itsellesi.

Pöllö innostunut aarteenetsintä

Pilkotaan lastenjuhlat vielä osiin

Resurssit

Mieti realistisesti paljonko pystyt irrottamaan aikaa ja rahaa kutsujen järjestämiseen. Unohda kilpavarustelu, mihin aikuiset helposti sortuvat. Lapsesi naapurin tai luokkakaverin juhlilla ei ole mitään tekemistä teidän juhlien kanssa. Juhlien ei tarvitse olla vuosi vuodelta suuremmat ja näyttävämmät, vaikka toki lapsen kasvaminen kannattaa ottaa huomioon. Miettikää teidän perheenne arvot sekä mikä on tärkeää juuri teille ja panosta niihin.

Muista kuunnella myös lapsen ajatuksia, mutta huomaa kuitenkin, että sinun ei tarvitse olla pohjaton lapsen toiveiden täyttäjä. Sinä olet aikuinen ja teet lopulliset päätökset. Keskustelemalla ja perustelemalla pääsette varmasti yhteisymmärrykseen millaiset juhlat resurssien puolesta olisivat sopivat niin sinulle järjestäjänä kuin lapselle juhlijana.

Juhla-aika

Mieti, mikä on paras viikonpäivä ja kellonaika juhlien järjestämiseeen. Varmistathan etukäteen, että tärkeimmille juhlavieraille, kuten esim. parhaalle ystävälle, serkulle tai muulle tärkeälle vieraalle, juhla-aika sopii. Lastenjuhlien ei tarvitse olla pitkiä. Pienemmille lapsille 1,5 tuntia on enemmän kuin riittävästi ja isommillekin kaksi tuntia on ok. Varsinkin, jos juhlien järjestäminen tai lapsiryhmän ohjaaminen ei ole verissäsi, valitse mieluummin lyhyempi aika kuin liian pitkä.

Juhlapaikka

Mieti mikä on teille paras paikka järjestää juhlat. Onko se oma koti, koulun liikuntasali vai kenties läheinen ulkoilualueen laavu? Vai ulkoistatko syntymäpäivät kokonaan? Oman kodin käyttö voi monesta syystä kauhistuttaa, mutta on myös monelta kantilta tarkasteltuna oikein oiva ratkaisu. Kodin käyttöä puoltaa se, että oma koti on lapselle tuttu ja sitä kautta turvallinen.
Koristelutkin voit kotona aloittaa jo hyvissä ajoin ja lapsi voi ottaa niihin osaa oman kiinnostuksensa mukaan. Sinulla on myös kotikenttäetu ja tiedät mitä löytyy mistäkin. Jos siivoaminen mietityttää, senkin pystyy selättämään, jos aloitat siivoamisen tarpeeksi ajoissa ja teet ennen juhlia vain nopean loppusilauksen. Tässäkin asiassa kannattaa olla armollinen itsellesi, lasten juhlat eivät mene pilalle, vaikka kodissasi kaikki ei olisikaan aivan tiptop.

Kutsuttavat vieraat

Paljonko vieraita kutsutte? Lapsellasi on varmasti oma näkemyksensä ketkä hän haluaa kutsua. Me Aikapuussa suosittelemme aarteenetsinnöissämme kymmentä lasta yhtä aikuista kohti. Mieti tarkasti, varsinkin jos järjestät juhlat yksin, että onko tarpeellsita kutsua koko päiväkotiryhmä tai luoka, vai voisiko juhlat toteuttaa pienemmällä porukalla? Jos kutsutte paljon lapsia, varmista että sinulla on toinen aikuinen, kuten kumppanisi, sukulaisesi tai ystäväsi auttamassa sinua.

Olet saattanut myös törmätä yleiseen sääntöön kutsuvieraiden kutsumiseksi: lapsesi ikä + 1 = kutsuvieraiden määrä. Pääajatus tässä säännössä on, että mitä nuoremmasta juhlijasta on kyse, sen vähemmän vieraita tulisi olla. Tämä liittyy olennaisesti myös lapsen kehitykseen, joten vierasmäärä kannattaa suhteuttaa lapsen ikään..

Hyvän tavan mukaista on karsia kutsuttavia vieraita ryhmittäin yksittäisten lasten sijaan, varsinkin jos ulkopuolelle on jäämässä vain yksittäinen tai yksittäisiä lapsia. Lapsia voi jakaa ryhmiin iän ja sukupuolen mukaan sekä esim. luokka-, rinnakkaisluokka- ja harrastuskavereihin tai vaikka naapureihin. Tällöin pudotetaan joku ryhmä kokonaan pois, jolloin se on perusteltavissa ilman, että se liittyy kenenkään persoonaan. Jos on kiinteästä ystäväryhmästä kyse, hyvän tavan mukaista on myös olla jättämättä yhtä yksittäistä lasta juhlien ulkopuolelle. Tämä on oiva tilaisuus opettaa lapselle kohteliaita käytöstapoja.

Iso- tai pikkusisaruksia ei myöskään ole välttämätöntä kutsua, jos esim. lapsimäärä on paisumassa liian isoksi. Tässä pätee taas sama sääntö, että pikku- tai isosisarukset kannattaa jättää ryhmänä pois yksittäisen lapsen sijaan.

Kutsukortit

Kutsukortit voitte askarrella lapsen kanssa itse, ostaa valmiit kutsukortit tai käyttää Aikapuun tarinallisia kutsukortteja. Lähettäkää kutsukortit hyvissä ajoin, jolloin vieraille jää aikaa varautua juhliin sekä myös aikaa hankkia mieleinen lahja.

Kutsukorteissa on tärkeää mainita juhla-aika, -paikka, juhlien kesto, varusteet, jos niitä tarvitaan (esim. ulkovaatteet) ja pyytää tarvittaessa ilmoittamaan ruoka-aine- ja muut allergiat. Helpotat omaa työtäsi, jos pyydät myös ilmoittamaan pääseekö kutsuttu osallistumaan. Näin tiedät montako lasta on osallistumassa.

Juhlien teema

Miettikää lapsen kanssa yhdessä onko juhlillanne joku teema. Jos valitsette teeman, noudata sitä sen verran kuin se sinulle ja lapsellesi hyvälle tuntuu. Teema on ainoastaan tukemassa lasten (ja ehkä vähän myös sinunkin) mielikuvitusta, eikä sen tarkoitus ole rajoittaa sen enempää ohjelmaa, tarjottavia kuin koristeitakaan. Anna varsinkin lapselle tilaa toteuttaa ajatuksiaan ja ideoitaan teeman ulkopuoleltakin. Teemaa tärkeämpää on luoda hyvä ja luottavainen yhteys lapseesi, jolloin järjestelyt sujuvat melkein kuin tanssi. Me aikuiset olemme monesti liian kunnianhimoisia, joka pahimmillaan näkyy ehdottomuutena ja stressinä.

Juhlien ohjelma

Lastenjuhlat ilman mietittyä ohjelmaa on melkoista arpapeliä. Isompien lasten kanssa ohjelmaton juhla voi toimiakin, jos ryhmä tuntee toisensa entuudestaan ja tiedät etukäteen, että lapset varmasti keksivät itse tekemistä. Monesti kuitenkaan juhlavieraat eivät kaikki tunne toisiaan ja odotus ja jännitys on käsin kosketeltavaa. Tämä jännitys purkaantuu monesti pelkkänä riehumisena, vailla mitään järkevää päämäärää. Jännityksestä johtuen yhteisen leikin löytäminen on lapsille haastavaa ja vaikka yhteinen leikki löytyisikin, mihinkään pitkäjänteiseen lapset eivät siltikään tahdo pystyä ilman aikuisen ohjausta.

Suosittelemme varautumaan ohjelmaan koko juhlien ajaksi. Lapsille kannattaa juhlien loppupuolella antaa mahdollisuus myös omaehtoiseen leikkiin, mutta varauduthan myös siihen, että aikuisen ohjausta saatetaan tarvita koko juhlan ajan.

Hyviä ohjelmanumeroita ovat ikätasoon sopivat perinteiset leikit, aarteenetsinnät ja erilaiset kisailut (vailla totista kilpailemista).

Tärkeintä kaikesta

Luota itseesi ja lapsiin. Lapset ovat valloittavia pieniä persoonia, jotka huomioimalla et voi epäonnistua. Onnea matkaan!

Jännittääkö pitää lapsen kaverisynttärit tai lastenjuhlat kotona?
Scroll to Top