Riimit

Teemaan sopivia riimejä eli loppusointuja perheen pienimmille – ja yhtälailla isommillekin! Riimit sopivat melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen – niin juhlaan kuin arkeenkin. Riimittely on hauskaa aikuisen ja lapsen välistä toimintaa, johon mahtuu paljon hassuttelua ja naurua mukaan. Riimittely kasvattaa lapsen vuorovaikutustaitoja sekä sanavarastoa ja on tehokas keino saada yhteys lapseen. Jos lapsia on vain muutama, heidät on mutkatonta ottaa riimittelyn ajaksi syliin ja antaa heille heidän tarvitsemaa lämpöä ja rakkautta.

Isommalle joukolle voit laittaa riimit esimerkiksi koriin tai pieneen kassiin ja antaa kunkin lapsen nostaa yksi riimi kerrallaan. Jos riimiä nostanut lapsi ei löydä oikeaa riimiparia, muut voivat varmasti auttaa!

Riimit toimitetaan heti tilauksen jälkeen sähköpostiisi, näin saat tuotteet heti käyttöösi.

Mihin riimit sopivat?

Riimit ovat helppo ohjelmanumero perheen pienimmille mihin tahansa juhlaan tai tapahtumaan kuten lasten synttäreille, kerhoihin, yökyläilyihin ja moneen muuhun. Riimit toimivat myös aikuisten juhlissa kuten häissä, syntymäpäivillä tai valmistujaisjuhlissa, joissa haluataan järjestää erillistä tekemistä lapsille. Lapset arvostavat, kun heidänkin viihtymistään on ajateltu etukäteen! Jos tarvitset lisätekemistä perheen pienimmille tutustu myös tarinoihimme. Isommille lapsille suosittelemme tietovisojamme.

Riimit ammattilaiskäytössä

Toimitko lasten kanssa työksesi? Tutkimusten mukaan riimittelyharjoitukset ja kyky riimitellä ovat tärkeitä, sillä ne kehittävät lapsen kielellistä tietoisuutta ja auttavat lasta havaitsemaan sanojen äännerakenteen, rytmin ja melodian. Kehittynyt kielellinen tietoisuus taas liittyy vahvasti lapsen muuhun kielen kehitykseen sekä lukemaan oppimiseen. Kielen kehittyminen on taas kiinteästi sidoksissa lapsen muuhun kehitykseen.

Riimittely tukee lapsen kehitystä monella tasolla; kielen ja sanavaraston kehittymisen lisäksi ne tukevat ajattelua, älyä ja muistia. Aikuisen läheisyys ja läsnäolo vahvistavat lapsen kehitystä. Askartelemalla riimeistä tukevammat riimikortit saat työkaluja riimittelyyn pitkäksi aikaa.

Lapsen kielellinen kehitys

Vauva oppii perustan puheen ja kielen kehittymiselle olemalla vanhemman kanssa vuorovaikutuksessa. Perustan puheenoppimiselle luovat arkiset puuhat ja tilanteet, joissa lapselle puhutaan, vastataan hänen kysymyksiinsä ja kuunnellaan mitä lapsella on asiaa. Vuorovaikutuksessa lapsi oppii, kuinka erilaiset viestit koostuvat puheen lisäksi muun muassa ilmeistä, eleistä ja äänensävyistä.

Lapsen puheen ja kielen kehitys on hyvin yksilöllistä. Toiset lapset kehittyvät toisia lapsia paljon nopeammin. Lapsen kanssa kannattaa olla kärsivällinen, sillä eihän Roomaakaan rakennettu päivässä. Kaikessa kommunikoinnissa kannattaa muistaa katsekontakti. Tämä edesauttaa positiivisesti niin kielen kehitystä kuin luo välillenne rakastavaa ja turvallista sidettä.

Miten tukea kielen ja puheen kehitystä?

Arkisten puuhastelujen ja vuorovaikutuksen lisäksi lapsen puheenkehitystä voi tukea monella tapaa. Kaikenlainen yhdessä leikkiminen, pelaaminen, laulaminen, loruttelu, riimittely ja lukeminen edesauttavat puheen ja kielen kehitystä. Lapsen kanssa kannattakin olla monipuolisesti vuorovaikutuksessa; toisena päivänä lukea, toisena riimitellä ja kolmantena lauleskella, tai kaikkea lomittain, jos vain mahdollista. Ruutuaikaa kannataa säädellä ja korvata se jollakin yhteisellä puuhalla.

Vähitellen kielestä muodostuu väline ajattelulle sekä tunteiden ja ajatusten ilmaisemiselle. Leikkitaidot kehittyvät käsi kädessä puheen ja kielen kehityksen kanssa. Leikin lomassa lapsi oppii tärkeitä sosiaalisen vuorovaikutuksen, puheen ymmärtämisen ja tuottamisen taitoja.

Riimittely on yksinkertaista

Riimittelyn on tarkoitus olla yksinkertaista ja hahmoteltavaa. Riimien tulee olla tarpeeksi selkeitä, että pienet lapset niitä oivaltavat. Isommille lapsille riimit eivät enää luo sellaisia haasteita kuin nuoremmille, mutta oivaltamisen riemu on silti aina läsnä.

Lorujen ääneen lukeminen kannattaa, jolloin äänelläsi luot äänenpainoja ja rytmejä. Rytmityksessä voit käyttää apuna erilaisia apuvälineitä, joista yksinkertaisimmat ovat omat kätesi. Lyömäsoittimet, marakassit ja erilaiset melodiat toimivat myös rytmityksessä apuna. Kun luet riimejä, painota riimitettäviä sanoja. Riimit toimivat oivallisesti myös keskustelunavauksena lapsen kanssa. Mitä tietyt sanat tarkoittavat? Mitä muuta sanoihin liittyy?

Kokoa oma riimipussi

Keksi ihan omia tai käytä valmiita riimejä ja sijoita ne tukevalle kartongille. Voit kuvittaa kortit liittämällä asiaan liittyvän kuvan joko lorun viereen tai kääntöpuolelle. Lapset rakastavat kuvia yhtä paljon kuin itse lorujakin. Laminointi auttaa kortteja kestämään pidempään.

Riimit orava

Oravariimi

Käki metsän takana kukkuu, samalla kun orava makoisasti puun alla   __________.

Orava ihanasta unestaan heräilee ja itselleen puun alta tammenterhoja   _________.

Osan terhoistaan talvikätköön peittää, kun taas lopuista itselleen terhopuuroa   _________.

Jos tarvitset valmiita riimikortteja, etkä ole halukas askartelemaan omaa riimipussia, suosittelemme Riimikirpun tuotteita.

Tärkeintä kaikesta

Puhuu lapsi sitten selkeästi tai epäselvästi, ikäkaudelleen tyypillisesti tai ei, niin tärkeää on, että lapsen kanssa ollaan rakastavassa ilmapiirissä ja että hänelle kerrotaan, että häntä rakastetaan juuri sellaisena kuin hän on.

Lähteet

Scroll to Top