Lapsen synttärit koronavirusepidemian aikana

Lapsen synttärit poikkeusolosuhteiden aikana

Osuuko lapsesi synttärit tälle keväälle, jolloin meille on määrätty valtiovallan toimesta pidettäväksi sosiaalista etäisyyttä muihin ihmisiin? Tuntuuko, että synttäreitä on mahdotonta suunnitella, koska tulevaisuus on epävarmaa? Kenties lapsestasi tuntuu epäreilulta syntymäpäiväjuhlien peruuntuminen tai niiden siirtäminen hamaan tulevaisuuteen?

Lapsen synttärijuhlien siirtäminen voi tuntua ainoalta mahdolliselta ratkaisulta, mutta haastan sinut miettimään asioita vähän eri kannalta. Suku- tai kaverisynttäreitä ei tässä tilanteessa ole mahdollista pitää, mutta kukaan ei kiellä olemasta luova perhepiirissä. Nyt on ainutkertainen mahdollisuus pieniin ja rakkaudentäyteisiin juhliin perheen kesken. Lämpöä, yhteistä aikaa ja yhdessä tekemistä, eikö kuulostakin hyvältä? Tämä kantaa hedelmää myös pidemmällä välillä, sillä mitä enemmän lapsi tuntee itsensä rakastetuksi, sitä helpompi häntä on ohjata läpi jokapäiväisten puuhien ja sitä helpommin hän seuraa ohjeitasi.

Luulen, että lapsellakaan ei ole mitään perhejuhlia vastaan, päinvastoin. Lapsen kanssa kannattaa jutella asiasta ja selittää tilanne lapsen ikätasoon sopivalla tavalla. Esimerkiksi: “Vitsit miten hienoa kun olet kasvanut! Sinulla on synttäritkin ensi viikolla. Tällä hetkellä monet asiat pitää tehdä eri tavalla kuin ennen, kuten olet varmaan huomannut. Tänä vuonna pidetään sinulle aivan erityiset synttärijuhlat täällä kotona perheen kesken.”

Mieti mikä tilaisuus uskomattoman hienoihin juhliin melko vähällä vaivalla! Ei tarvitse siivota, jos ei huvita, eikä tarvitse kestitä kaikkia sukulaisia tai isoa lapsijoukkoa. Juhlat oman perheen kesken, monestiko sellaisia tulee järjestettyä?

Tee synttärien suunnittelusta yhteinen juttu

Vaikka perheen keskeisistä juhlista onkin kyse, niin juhlista kannattaa tehdä oikeat juhlat juhlapäivineeen, tarjoiluineen, ohjelmineen ja lahjoineen. Lapsen ja muiden perheenjäsenten kanssa voi sopia päivästä, jolloin juhlat pidetään. Suosittelen myös keskustelemaan, keitä on mahdollista kutsua. Todennäköisesti pelkästään saman katon alla asuvat ihmiset, mutta älä anna sen haitata. Lapsi voi vaikka tehdä kutsukortin jääkaapin oveen kiinnitettäväksi, jolla ”virallisesti” kutsutte perheenjäsenet juhlaan.

Jos lapsen toinen vanhempi tai joku muu tärkeä ihminen asuu eri osoitteessa ja häntä ei ole mahdollista kutsua, voitte sopia, että soitatte puhelimella esim. videopuhelun hänelle. Jos lapselle jonkun toisen lapsen kutsuminen on erityisen tärkeää, voit halutessasi luvata, että teette jotain erityistä hänen kanssaan, kun rajoitukset poistuvat. Tämä voi olla esim. eväsretki puistoon tai metsään, yhteinen leffailta tai mitä tahansa, mikä soveltuu teidän perheellenne.

Kannattaa myös selvittää minkälaista tarjoilua lapsi juhliin haluaisi. Leivotteko yhdessä pienen kakun vai teettekö esimerkiksi näyttävät jäätelöannokset kaikille juhlaan osallistuville? Mitä muuta tarjoilua juhlassa voisi olla? Meloniviipaleita ja popcornia? Nakkihodareita tai lapsen lempikeksejä? Tässä kohtaa jo varmasti huomaat, miten lapsen silmät syttyvät loistamaan ja hän on täysillä juhlasuunnittelussa mukana.

Sopikaa juhlillenne myös aikaraja, jolloin lapsi tietää, että ette juhli koko päivää. Alle kaksi tuntia on aivan riittävä aika. Keksikää juhlaan myös kivaa yhdessä tekemistä. Yhteiset perheolympialaiset, lautapelin pelaamista, aarteenetsintää, jonka palkintona on lapsen lahja, loruttelua, riimittelyä, leikkejä tai mitä intuitiosi sinulle kertookaan. Nyt jos koskaan on helppo mennä fiiliksellä, koska omien perheenjäsenten ”lukeminen” on paljon helpompaa kuin vieraiden lasten viihdyttäminen. Mikä oiva tilaisuus antaa lapselle jakamatonta huomiota ja läheisyyttä oikein roppakaupalla!

Kaunis kattaus on iso osa juhlaa. Sen suunnittelussa sekä tekemisessä lapsi pystyy olemaan mukana. Muutama erityinen koriste tekee juhlasta juhlavan. Suosittelen suosimaan kotimaisten pienyrittäjien tuotteita koristeluissa, jos vaan mahdollista. Verkkokauppojen hyödyntäminen on tässä kohtaa enemmän kuin viisasta.

Luo synttäreistä oikeat juhlat

Luo lapselle tuntu, että synttärijuhlat todella ovat juhlat, vaikka perheen ulkopuolisia vieraita ei juhlissa olisikaan. Tärkeintä ei siis ole juhlien koko, vaan juhlan tuntu ja fiilis. Jos poikkeusolosuhteet kestävät vähänkään pidempään, todennäköisesti nämä ovat ainoat synttärijuhlat, jotka lapsi tänä vuonna saa. Kannattaa siis ottaa ilo irti asiasta. Seuraavan vuoden juhlat voivat olla taas aivan toisenlaiset.

Oma veikkaukseni on, että juhlien pienuudesta ja intiimiydestä johtuen, niistä voi tulla sellaiset juhlat, jotka lapsi muistaa koko loppuelämänsä – ja mahdollisesti myös sinäkin. Kuka tietää vaikka hän toivoisi samanlaisia juhlia myös seuraavana vuonna?

P.S. Tässä kirjoituksessa olevat linkit eivät ole kaupallista yhteistyötä vaan nostan muutamia yrityksiä esille, joita itse arvostan ja joilta olen saanut hyvää palvelua. En ole sopinut heidään kanssaan yhteistyöstä enkä saa vastineeksi tästä mitään.

Scroll to Top